Wie was Émilie Du Châtelet, Wetenschapper, Schrijver, Muze …

Boven dit digital museum staat een portret van Gabrielle Émilie Le Tonnelier du Châtelet, geboren 17 december 1706, veel te vroeg overleden op 10 september 1749 na een afschuwelijk kraambed. In de biografie van Voltaire door Nancy Mitford is haar dood het meest aangrijpende moment: een huilende Voltaire, die naar buiten struikelt uit het door hem en Émilie gebouwde landhuis en de minnaar die haar heeft zwanger gemaakt verwijt: ‘Je hebt haar vermoord.’

In 1729 leerde ze Voltaire kennen, vanaf 1733 woonde ze met hem in Cirey, ver weg van Parijs. Ze verbouwden het eenvoudige landhuis tot een gerieflijk paleis voor kunsten en wetenschappen waar briljante vrienden kwamen logeren en toneelstukken en opera’s werden opgevoerd. Een speciale vleugel was bedoeld voor de wetenschappelijke instrumenten.

De samenwerking tussen de filosoof en de wiskundige leverde ideeën, essays en boeken op die de wereld zouden veranderen. Zonder Voltaire was Émilie misschien een mondaine dame gebleven met eigenaardige hobbies zoals wis- en natuurkunde – en die vooral bekend stond om haar enorme verliezen met kaartspelletjes. Dankzij de briljante schrijver kon zij haar genie ontplooien. Dankzij Émilie was Voltaire in staat een belangrijk boek over Newton te schrijven.

Émilie was een genie. Ze hielp Voltaire bij het schrijven van zijn boeken en schreef zelf ook. Boeken, essays en stukken in de Encyclopédie. Het beroemdst is haar vertaling met commentaar van Newton’s Principia maar ze schreef ook over filosofie en de Bijbel. En ze hield van kaartspelen.

Haar portret siert ons museum. Het is een eerbetoon aan een auteur die – onder veel meer – schreef vrouw en man gelijkwaardig waren, net als mannen recht hadden op een goede opleiding en dat vrouwen alles moesten kunnen doen wat mannen deden.