Boekgeschiedenis: Pagina op Pagina

De tribus Elohim van Girolamo Zanchi lijkt op het eerste gezicht geen bijzonder boek. De Italiaanse protestant schreef veel theologische werken, zoals het De Tribus Elohim. Hierin zette hij de heilige drie-eenheid neer als de kern van het geloof. De katernen zijn netjes gebonden en de witte leren kaft lijkt onaangeroerd. Aan de platten van het boek valt echter iets op; de schutbladen zitten niet meer helemaal vast aan de platten en daaronder is tekst te zien. Waarom zou iemand schrijven op bladzijden die toch niet meer gelezen zullen worden?

Er zijn verschillende manieren om de platten van een boek te maken. Tegenwoordig is er keuze uit een paperback en een hardcover, waarbij de een bestaat uit wat dunner karton en de ander stevig karton is. In eerdere eeuwen kon de plat van een boek ook uit hout vervaardigd worden, maar dan liep je het risico dat houtwormen zich tegoed deden aan je boek. Ook toen was er de optie om voor dik karton te kiezen, maar hoe werd dat gemaakt?

Dergelijk karton bestaat uit meerdere lagen papier die op elkaar geplakt werden tot het de gewenste sterkte had. Het papier dat hiervoor werd gebruikt, kon geen ander doel meer dienen. Denk hierbij aan boeken die niet verkochten, drukfouten bevatten of ouderwetse of omstreden ideeën bevatten. Dit karton werd dan beplakt met een toplaag, zoals egaal papier, linnen, leer of perkament. Zo kon men het karton eronder niet meer zien en was het boek mooi en stevig afgewerkt.

Door de jaren heen loopt een boek allerlei beschadigingen op. De lijm geeft op, de randen van het boek gaan stuk. Voor de bibliothecaris is dat beangstigend maar boekwetenschappers levert het een schat aan informatie. Nu kun je de schutbladen een stukje terugvouwen van de omslag en spieken naar wat zich daaronder bevindt. Het is niet leesbaar omdat er slechts letter zichtbaar zijn, maar dit is pas de eerste laag van het karton dat los is gekomen. Wie weet wat daaronder nog meer verscholen zit.

Zanchii, H. [Detribus Elohim] De Tribus Elohim, Aeterno Patre, Filio, et Spiritu Sancto, uno eodemque Jehova, Libri XIII. Nevstadii palatinorvm. Typis iosuae & VVilhelmi harnisiorum. MDXCVII

40: a-c4 A-Z4 Aa-Zz4 Aaa-Zzz4 Aaaa-Zzzz4 Aaaaa-Zzzzz4

[Naomi Buys]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s