Letterkunde: Een Nieuwe Schouwburg

De geliefde Amsterdamse ‘Oude’ Schouwburg brandde tot verdriet van het Amsterdamse publiek af in 1772. Velen pakten de pen op en schreven hun verdriet neer. Na enkele pogingen voor de oprichting van een nieuwe schouwburg kwam hiervoor in 1773 een definitief plan op tafel.

In 1774 wordt de nieuwe schouwburg aan het Leidsche Plein geopend, die wordt beschreven in de Historie van de Nieuwen Amsterdamschen Schouwburg (1775). De architectuur, de schilders van de diverse toneelpanelen, wat er zich onder het toneel bevindt en waar de toneelluiken zich bevinden: je kunt het zo gek niet bedenken of het is beschreven.

De absolute kers op de taart vormen de illustraties van de nieuwe schouwburg vanuit diverse gezichtspunten. Blijkens het voorwerk van de uitgevers kan dit werk beschouwd worden als vervolg van de Historie van den vorigen Schouwburg, die diens opkomst, glorie en ondergang beschrijft, en ‘met dezelve in één Boekdeeltje gebonden worden’.

Van een drieluik is het nooit gekomen. Zou dit komen door de genomen voorzorgsmaatregelen voor brand die de Historie van den Nieuwen Amsterdamschen Schouwburg beschrijft?

WARNARS, G., en P. den Hengst, Historie van den Nieuwen Amsterdamschen Schouwburg met fraaije afbeeldingen (Amsterdam 1775)

[Hilde van Wanroij]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s